Meditatiemuziek kan gebruikt worden om de menselijke geest te beinvloeden. Muziek heeft nu eenmaal grote invloed op de gevoelens van mensen. Iedereen weet hoe muziek er voor kan zorgen dat je je vrolijk en energiek gaat voelen. Maar we kennen ook allemaal muziekstukken die ons een droevig gevoel geven. De persoonlijke beleving, de omgeving en de omstandigheden bepalen of wij muziek wel of niet als aangenaam, als positief-stimulerend en/of als rustgevend ervaren.


Jongeren kiezen in het algemeen voor muziek met een stevige beat. Ouderen zijn vaak meer gecharmeerd van wat rustiger repertoire. Maar de ene jongere is de andere niet. En niet alle ouderen zijn liefhebbers van rustige muziek.

Als wij op zoek gaan naar effectieve meditatiemuziek dan moeten we dus goed beseffen dat er geen meditation music bestaat die een van te voren gegarandeerd effect zal bewerkstelligen.


Zoek de muziek die bij jou past en zorg er voor dat de gekozen muziek het effect op je heeft dat je graag wilde bereiken. Ga niet in zee met goeroe’s die een geloof prediken dat niet bij jou past. Maar wees ook niet al te bang als het gaat om het verleggen van grenzen. Blijf, hoe dan ook, dicht bij je zelf.


Kies dus niet per definitie voor muziek met een duidelijk meditatief etiket. Want kabbelende beekjes, lieflijk zingende nachtegalen en/of monotoon-brommende Boeddhistische monniken kunnen je onder bepaalde omstandigheden de keel uithangen en je daardoor extra stress bezorgen. Laat je niet wijsmaken dat rustige meditatiemuziek altijd rustgevend is.


Een gladgeschoren ‘piano en viooltjes jengelende’ syntesizer kan de bloeddruk zelf verhogen! Heb je momenteel verdriet? Luister dan met gesloten ogen naar het Ave Verum Corpus van Mozart en voel wat er met je gebeurt. Werkt het niet zoals je graag wilde? Laat dan III Nino op je inwerken. Heeft dit ook niet het beoogde effect? Zoek dan naar tussenvormen. Misschien helpt filmpje 3?


Meditatiemuziek met garantie bestaat niet meditatie muziek wat-is-meditatiemuziek